Hedda kämpar för att bli hundägare

Ska hon få en hund någon gång, den där Hedda? Ja, man undrar. En sak är säker: Hedda är verkligen, verkligen beredd på att ta sitt ansvar som matte. I Pernilla Geséns fina bok “En hund till Hedda”, med finurliga, roliga och charmiga illustrationer av Emma Göthner, vaknar Hedda på sin åttaårsdag och förväntar sig att hennes enda önskan inför födelsedagen ska gå i uppfyllelse: en egen hund.

Ingen i hennes omgivning kan ha undgått vad hon önskar sig, men det ska visa sig vara knivigare än väntat att övertyga vuxenvärlden om att familjen behöver en valp. Så det blir ingen hund på födelsedagen. 

Men Hedda ger sig inte. Hon leker hund när kompisarna leker häst, hon lär sig massor av grannen Göran som har flera hundar, hon får lov att rasta en äldre granntants hund, och så tränar hon på hundpromenader genom att gå ut med sin gosehund i koppel, ofta och punktligt i alla väder.

Vi får också läsa allt som Hedda skriver i sin hundbok, om hur en vovve ska skötas. Genom Heddas anteckningar ges massor av kunskap till en blivande hundägare. 

“En hund till Hedda” är en underhållande, lättläst och välskriven bok för lågstadiet om Heddas liv med kompisar, familj och hundlängtan. Men det är också en väldigt klurig bok som vänder och vrider på argumenten för och emot att skaffa hund. Ett husdjur som kan leva i 15 år och behöver massor av omsorg och tid är ju inget spontanköp direkt.  

Så, blir det en hund till Hedda till slut? Den som läser får se. 

Boken är utgiven av Lilla Piratförlaget. 

Lämna en kommentar