Författartrion träffar helt rätt i Tolv

Författartrion bakom Fula tjejer-trilogin har gjort det igen! I Tolv tecknar Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson fina, känsliga och verklighetsnära porträtt av tolv tolvåringars dramatiska och alldeles vanliga vardag. 

Det fiffiga med boken är att det går att läsa bara något kapitel och ändå få en god historia, samtidigt som det går att sträckläsa allt. Jag valde det senare. Det var oundvikligt, för Tolv är så bra. Man känner så starkt för karaktärerna och allt de brottas med. Som Melvin, som har bott i olika jourhem senaste året och som nu har landat i ett familjehem som är bra. Han har varit med om så mycket tungt i livet och nu vågar han nästan inte tro att han har kommit till schyssta människor. Tänk om han förstör allt igen? 

En annan av tolvåringarna är Iris som har blivit ihop med Fatima, men som på grund av ett skärmförbud och ett missförstånd är på väg att förlora henne. Och så har vi Hjalmar, som har en lillebror med särskilda behov som äter upp allt normalt umgänge i familjen. Hjalmar förstår men har svårt att acceptera att han alltid måste rätta sig efter Emil. Ventilen blir de små stunderna som han får med sina föräldrar när Emil sover. Dessa stunder betyder hur mycket som helst. Men förstår mamma och pappa det? 

Författarna beskriver ungdomarna med så mycket värme och berör så många ämnen som är aktuella just nu. Den som är i ungefär samma ålder, som längtar dit eller som minns hur det var kommer definitivt att känna igen sig i alla motstridiga känslor, konflikter, all längtan, kärlek, ilska och osäkerhet som man bär med sig när tonåren hägrar. Tolv är perfekt att högläsa och borde leda till många goda samtal, inte minst i ett klassrum. 

Tolv är utgiven av Lilla Piratförlaget. 

Lämna en kommentar