Augustprisnominerad debut

Omslag: Natur & Kultur

25-åriga Nora Khalil ville bredda bilden av förorten och skrev därför romanen Yani. För den har hon nu nominerats till Augustpriset 2022.

Yani utspelar sig i Botkyrka och vi får följa vännerna och klasskamraterna Rayan, Caspian, Amir och Khaled. De går i högstadiet och tar väl sig till de flesta lektioner trots att de redan vet att de kommer sluta på babas pizzeria. Under romanens första lektion får Amir ett sms. Trots att den stränge biologiläraren säger åt honom att lägga ner mobilen, sitter Amir som förstenad. Han har fått sitt sista avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och ska nu utvisas trots att han bott i Sverige sedan han var nio. Vännerna är chockade. De hade inte en aning.

På kvällen är de som vanligt på fritidsgården. Där jobbar Sebbe. En vettig vuxen. Han uppmuntrar killarna till strid mot ”myggan” som de kallar migrationsverket. Såklart ställer de upp.

Yani är en varm, humoristisk och sorglig berättelse om hur det är att vara ung i förorten idag. Gott och ont blandas, men tydligt är att ”orten” är en plats som ingen annan, en plats lika mycket i som utanför Sverige.

På måndag 28 november får vi se hur det går för Yani på Augustgalan. Jag håller i alla fall tummarna.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Augustpriset delas ut ikväll | Bubblan i bibblan - 28 november, 2022

Lämna en kommentar