En prisvinnande pärla

Vilken pärla den här boken är! Det var länge sedan jag läste något så annorlunda och ändå alldeles självklart. Huvudpersonen i ”Jefferson” är en alldeles vanlig igelkott i vanliga, prydliga kläder och med ett väldigt prydligt hem. En dag går han till frisören för att klippa sig. Då börjar mardrömmen.

När Jefferson kommer till salongen ligger frisören, som är en grävling, stendöd på golvet med en sax i bröstet. Jefferson skyndar förgäves till frisörens räddning, men medan han sitter vid offrets sida vaknar en get, som suttit och slumrat under en torkhuv i salongen.

Geten tror att Jefferson är mördaren och den stackars igelkotten befinner sig plötsligt på flykt undan rättvisan, trots att han aldrig skulle göra en fluga förnär. Lyckligtvis får han hjälp av sin bäste vän, grisen Gilbert, och tillsammans beger de sig i en turistbuss in i landet bredvid, människornas värld, där de ska avslöja de riktiga mördarna. 

”Jefferson” är den första boken av Alma-pristagaren Jean-Claude Mourlevat som har blivit översatt till svenska. Trots att den är lite läskig ibland är den alldeles, alldeles ljuvlig. Den är på samma gång rolig och allvarlig och lyckas i en och samma historia både behandla vikten av att ha goda vänner och kritisera modern djurhållning. Det låter konstigt, men det är det inte. Allt hänger ihop, med mordgåtan som det samlande temat.

Språket är inte enkelt, men historien är skriven för barn, så jag rekommenderar att en vuxen läser den högt. Då kan ni också prata om svåra ord. Ni kommer att få en härlig läsupplevelse tillsammans! Boken är utgiven av Lilla Piratförlaget.

Lämna en kommentar