Agnes och ljuset

9789129655339_200Böcker kan innehålla många olika känslor: glädje, sorg, hopp, rädsla… En av de finaste böcker om sorg tycker jag är Agnes och ljuset av Bo R Holmberg.

Den handlar om Agnes som bor med sin pappa och äldre bror Martin. Agnes mamma är död sedan några år tillbaka. På allhelgonahelgen går de till mammans grav och tänder ett ljus som ska brinna i  fem dagar. Det stämmer verkligen för Agnes går dit och kontrollerar. Sedan tänker hon att hon ska köpa nya ljus så att det ända fram till nyår alltid kommer brinna ett vid mammans grav. Men nästa gång Agnes kommer dit med ett ljus har någon hunnit före. Och nästa gång, och nästa gång…  Vem kan det vara, pappa? Eller Martin? Men kan det verkligen vara Martin som verkar så tuff?

Det här en så otroligt fin bok om sorg, som får en känna igen sig. Sorgen som blir så uppenbar för Agnes när hon går till kyrkogården. Den beskrivs som en krypande orm i kroppen och som  släpper taget först när de är hemma igen. Men boken handlar också om förtröstan och kärlek. Kärlek mellan syskon, mellan barn och föräldrar och i Agnes fall till en kille som Douglas.

/Veronica

Lämna en kommentar