Spöklikt

9789132163982_200Jag har på senaste tiden läst två böcker med övernaturliga inslag men som skiljer sig ganska mycket åt. Den är ena är Inmurade av Lena Ollmark. Den är en klassisk spökhistoria, som Glasbarnen av Kristina Olsson och Rum 213 av Ingelin Angerborn. Om du gillar dem är sannolikheten stor att du även tycker om denna.  Den handlar om Natta, Leo och Teddy vars skola har byggts om. Alla elever har fått en ny fin slöjdsal. Men där händer mystiska saker, eleverna hör någon skratta fast ingen är där och de känner någons närvaro fast de ingen ser. En dag skadar sig en tjej på en maskin, en olycka som är helt oförklarlig. Natta, Leo och Teddy börjar ana att allt detta hänger ihop med en händelse för över hundra år sedan. Den gången en väldig snöstorm gjorde att några barn och deras lärare var tvungna att övernatta i skolans källare. Samma källare där nu skolans slöjdsal finns. Men vad hände egentligen då för hundra år sedan? Varför kom barnen aldrig  hem igen trots att de var väl skyddade i skolan under snöstormen?

Den andra boken är Men finns ändå av Petter Lidbeck.

Precis som sin mamma och mormor kan Bianca göra sig osynlig, något hon får reda på när hon fyller 11 år. Men mamma och mormor varnar henne för att visa upp sina kunskaper inför andra. De vet att det finns många som vill utnyttja detta på helt fel sätt. Men Bianca har svårt att hålla sig och måste lura i sina klasskamrater och fröken att hon är världsbäst på att trolla.  Utan at9789129693638_200t kunna värja sig, anmäler fröken Bianca till skolans talangjakt. Väl på tävlingen sitter män i publiken som snabbt inser att Bianca har helt andra förmågor än att kunna trolla. De lyckas inte fånga Bianca men väl hennes mamma. Männen tar henne till USA, till USA´s president och Biancas mormors bror som vill använda mamman i krig. Även om Bianca och hennes mormor har sin osynlighetsförmåga, hur ska de kunna befria Biancas mamma från världens mäktigaste man?

Men finns ändå är en spännande thriller med lite övernaturliga inslag. Enligt Wikipedia är thriller en genre som är en obehaglig deckare. Mysteriet är inte centrum.

Så helt kort, vill du ha spänning läs båda böckerna!

/Veronica

Lämna en kommentar