Dan Brown – Inferno

namnlc3b6st-1

Robert Langdon, Harvardprofessorn i religiös symbolik vaknar upp på ett sjukhus med en huvudskada och utan minne. Det sista han minns är att han gick genom collegemarken. Han upptäcker snart efter det att han befinner sig i den italienska staden Florens, som även brukar kallas för ”renässansens födelseplats”. En doktor vid namn Sienna Brooks berättar för Langdon att han har blivit skjuten i huvudet. Men han hinner fundera mycket på vem som skulle velat skjuta honom innan ett till mordförsök begås inne på sjukhuset, och han och Sienna tvingas fly ut på Florens gator och ut på jakt efter ledtrådar till varför han blir jagad. Men det de inte inser är att de är del av något mycket större, människans överlevnad.

”Inferno” är en mysteriethriller skriven av den amerikanska författaren Dan Brown. Det är den fjärde boken i serien om Robert Langdon, och utspelar sig främst i Italien, men även i några andra delar av världen. Boken hänvisar till många kända konstverk och byggnader i Florens, och handlingen vävs runt Dante Alighieris verk ”Den gudomliga komedin” och på hans syn av det bibliska helvetet. Ibland kände jag att det blev lite för mycket referenser till gammal konst och arkitektur, men det kan vara eftersom jag själv inte har så mycket koll på det. Men de hjälper med att framhäva realismen i berättelsen.

9789100137410

Jag tycker att berättelsen är intressant till en början, och byggs upp bra de första hundratalet sidor. Karaktärerna är intressanta och boken är skriven på ett enkelt sätt, så att ta sig igenom den var inte så svårt. Men sen känns det som att författaren har för mycket på gång samtidigt, och får det svårt att komma på ett bra slut till historien. Men om du vill ha en halvläskig, realistisk thriller som samtidigt har historiska influenser är ”Inferno” boken för dig.

/Jon

Lämna en kommentar