De där bockarna

De gamla sagorna är ju klassiker av en anledning. De har något som gör att de fängslar både barn och vuxna generation efter generation. Bockarna Bruse är nog en av de mest kända sagorna och de finns i ett otal varianter. En variant som väl nästan har blivit moderna klassiker redan är Bjørn F Rørviks bilderböcker om bockarna Bruse i mer moderna sammanhang som på badhus, solsemester eller i skolan, skrivna med en stor dos humor som uppskattas av både barn och vuxna.

Två stora favoriter hos mig är utgåvan från En bok för alla med en bearbetad text av Elin Lucassi och bilder av Sara Gimbergsson. Detta är den klassiska sagan men med en text som passar dagens barn. Passar bra att läsa från ca 2 års ålder.

För några månader sedan kom ännu en ny variant på Bockarna Bruse av Mac Barnett. Här berättas sagan från trollets perspektiv. En lite rolig twist som jag tror kan uppskattas av många. Det är det som är så roligt med klassiska sagor, att eftersom alla känner till historien så väl så blir det extra roligt när den twistas till lite. Jon Klassen har illustrerat berättelsen och man kan riktigt leva sig in i bilderna och se hur hungrig trollet är och hur det måste lukta där under bron bland gamla skelettdelar och andra rester från tidigare måltider. Det var jätteroligt att läsa den här boken med min tre-åring. Särskilt uppskattades hur enormt stor den tredje bocken är. Den får inte ens plats på sidan!

För den som inte får nog av bockarna så finns det ett litet pysselkit att ladda ner. Det hittar du här!

2 responses to “De där bockarna”

  1. bokprinsessorna says :

    Tack för tipset och länken med materiel denna ska jag absolut använda som projekt på förskolan. En liten twist på gamla hederliga sagan som barnen älskar är alltid kul! Så roligt att se/höra deras reaktioner. Likaså dem andra versionerna när dem badar är så poppis 🙂

    • Linda says :

      Kul! Hoppas barnen gillar det! Det finns så mycket roligt att jobba med kring den här (och andra) sagor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: