Stora boken om magiska monster & vidunderliga väsen

I den här boken får man reda på en massa roliga och spännande fakta om vad folk trodde på förr i tiden. Den är med andra ord full av berättelser om gudar, hjältar, monster och andra fantastiska varelser. Så om du vill lära dig mer om mytologi eller bara läsa spännande berättelser är den här boken perfekt.

Stora boken om magiska monster & vidunderliga väsen av Antara Moitra m.fl. (red.). Förlag: Tukan förlag. Omslag: Suhita Dharamjit, Surabhi Wadhwa, Claire Gell & Sophia MTT

Boken är uppdelad i tre delar som följer olika teman. Den första delen heter natur och kultur och i den står det om olika urgamla kulturer som levde i ett med naturen. Vi får där veta mer om hur människorna på den tiden använde berättelser för att förklara sådant de inte förstod, till exempel hur människorna kom till. Här i Norden trodde man nämligen att den nordiska guden Oden och hans bröder skapade de första människorna av trädstammar, medan vissa folk i Nordamerika trodde att en prärievarg skapat människor av olika typer av fåglar. Väldigt fantasifulla berättelser med andra ord! Nästa del i boken heter häxkonster och trubbel och där får vi stifta bekantskap med olika trollkunniga personer, magiska varelser och monster. Här nämns bland annat vår egen tomte, men inte den som kommer på julafton utan en egensinnig liten figur som man förr trodde bodde på bondgårdar och hjälpte till i vardagen. Den sista delen heter äventyr och strider och här står det om krigare, hjältar och mytomspunna platser. Så om du vill veta mer om Atlantis eller Eldorado är det bara att läsa på.

I bokens tre delar finns det fyra olika typer av uppslag, som alla fokuserar på olika saker inom varje ämne. Ett av dessa är världen runt, som jämför liknande idéer från olika kulturer. Några exempel som tas upp är dödsriken i underjorden, drakar och otäcka havsmonster. Andra uppslag kallas för berätta historien och beskriver specifika berättelser och myter. Några exempel är historien om hur Pandoras ask släppte ut all världens ondska, om den afrikanska spindelguden Anansis olika upptåg och den skrämmande häxan Baba Yaga från ryska sagor. Sedan finns det vem är vem? Som berättar hur olika gudar, hjältar och monster hänger ihop med varandra, vilket kan vara ganska krångligt eftersom de oftast är släkt på olika sätt. Här kan vi till exempel få veta mer om hur de egyptiska och fornnordiska gudarnas släktträd ser ut. Men vi kan också läsa om riddarna kring runda bordet och vilka hjältedåd som de sägs ha utfört. Slutligen så finns det även sidor kallade mytfigur i närbild där vi får lära oss mer om specifika gudar, hjältar och monster. Några välkända exempel som alla blivit disneyfigurer är den grekiska hjälten Heracles (som också kallas för Herkules), bågskytten Robin Hood som stjäl från de rika för att ge till de fattiga och den polynesiska halvguden Maui.

Trevlig läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: