Makalöst fint om djuren i våra liv

Vi hänger ihop med djuren, och djuren med oss – vare sig de vill eller inte. I den makalöst fina faktaboken Djuren som hjälper oss berättar författaren och illustratören Lena Sjöberg om många av de två- och fyrbenta (och i något fall enbenta) vänner i världen som på olika sätt samarbetar med oss människor. Visste du till exempel att man redan på 1800-talet upptäckte att djur inom sjukvården kunde få patienter att känna sig friskare och lugnare? Och visste du att en tamiller såg till att dra en viktig kabel i jorden under slottet Buckingham Palace i London för mer än 40 år sedan så att 750 miljoner tittare kunde se när prins Charles och prinsessan Diana gifte sig?

Som du kanske förstår är det häpnadsväckande, roliga och oväntade fakta som presenteras i Djuren som hjälper oss. I London finns exempelvis en miniatyrhäst som fungerar som ledarhäst åt Helena Hird som har en synskada. Hästen, som heter Digby, hjälper Helen i tunnelbanan, på puben och när de ska över ett övergångsställe.

Men alla djur trivs inte i rollen som hjälpare åt människan. Dödskalleapan som spelade Herr Nilsson i filmerna om Pippi Långstrump gillade inte alls att skådespela. Han bet Pippi Långstrump och kissade och bajsade på henne, för han var rädd och arg.

Detta är vad som gör Djuren som hjälper oss så bra. Samtidigt som vi får massor av goda exempel berättar Lena Sjöberg också om hur djur exploateras, skickas ut i rymden för experiment och utsätts för djurförsök.

Alla texter har ett vackert och välformulerat språk. Detta, tillsammans med alla detaljerade och varierande illustrationer av djuren i olika situationer, ger mig som läsare en lyxig känsla.

Boken kom faktiskt till genom samarbete mellan djur och människa. Lena Sjöberg fick idén till boken efter att en katt helt sonika kommit en dag och bosatt sig hemma hos Lena och hennes familj. ”Under åren som gått har ett alldeles eget språk vuxit fram mellan katten och oss. Vi har lärt oss att leva tillsammans” skriver Lena Sjöberg.

Så tack, Katten, för att vi andra får möjlighet att läsa denna finfina bok.

Djuren som hjälper oss är utgiven på Opal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: