En vansinnesfärd som förändrar allt

Atlanta är elva år och kan inget göra för att allt ska bli bra. Eller kan hon kanske det? Om hon cyklar runt sjön där hon bor kanske hennes mamma kommer att få ett positivt besked på sjukhuset nästa dag. Så medan Atlantas föräldrar tror att hon övernattar hos en kompis har hon siktet inställt på en vansinnesfärd på 24 timmar: 360 kilometer på cykel, med en tio minuter lång rast varannan timme. Om hon tar längre rast spricker tidsschemat.

Men efter bara några kilometer tar färden en annan riktning, bildligt talat. Hon cyklar rakt in en annan cyklist, Finley, som är i ungefär samma ålder och ute i ungefär samma ärende. Men medan Atlanta cyklar för att komma hem igen cyklar Finley för att komma bort. Trots inledande kontroverser slår de följe och lär känna varandra. Men ska Atlanta hinna? Vad väntar henne därhemma? Varför är Finley på rymmen? Och varför blir hajtänderna som han bär i en påse så viktiga för Atlanta? 

“Hajtänder” av Anna Woltz är skriven för bokslukaråldern men jag tänker att både högstadie- och gymnasieungdomar kan ha stor glädje av denna lilla nätta bok. För även om den inte är stor till omfånget rymmer den de stora känslorna: sorg, kärlek, vemod, ensamhet, ilska och skuld. Får man leva som vanligt och ha roligt med kompisar trots att läget hemma bara är en lång, ledsen väntan? Och får en förälder verkligen säga att hen ångrar ett barn? Atlanta och Finlays cykeläventyr blir en resa som förändrar bådas liv för alltid. De får se sig själva i någon annans ögon och de blir sedda. 

“Hajtänder” är skriven på vackert flytande språk i översättning från nederländskan av Olov Hyllienmark. Den funkar säkert väldigt bra för högläsning i en skolklass, och på Lilla Piratförlagets sajt finns en lärarhandledning. Boken är utgiven av Lilla Piratförlaget. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: