Uppfriskande att gå över gränsen

Ni vet det där med att springa ut i kylan och sätta tungan mot en isig lyktstolpe? Att stoppa en ärta i näsan och se vad som händer? Att hoppa från högsta höjden trots att benen känns som gelé? 

Det är att testa gränsen. Ibland stannar man på rätt sida av rimligheten, ibland tar man ett sjumilakliv över gränsen. Utan människor som testade gränser hade vår utveckling stått helt stilla. Och Nono, hon tar definitivt ett stort kliv i Maria Nilsson Thores alldeles ljuvliga bilderbok “Gränsen” som kom förra året.  

På Nonos gård, där barnen leker och leker, går Gränsen. Den är ett tjockt, rött streck i bortre änden av gården. De vuxna har sagt att INGEN får passera gränsen. I deras strama röster fanns inget utrymme för förhandling. Ingen vet egentligen skälet till de vuxnas stränghet. Kanske är det bara en typisk vuxengrej. 

Gränsen är där den är och leken passerar aldrig det röda strecket. Men Nono, hon kan inte låta bli att grunna över Gränsen. Länge håller hon sig på rätt sida om den. Vem vet vad som händer om man tar ett kliv? Nyfikenheten tar över. Snart flyger Nono fram, med Gränsen i ryggen och ett underbart, okänt, lockande mål i sikte. Det blir härligt. Det blir spännande. Och snart blir det lite, lite otäckt. 

Det är så skönt med Nonos brist på ängslighet och hennes totala närvaro i fantasin. I grund och botten har hon nog passerat Gränsen mest för att få visa sina kompisar vad hon har funnit där på andra sidan. Men är gräset grönare där, egentligen? 

Man blir så glad av Maria Nilsson Thores underfundiga formuleringskonst som kombineras med de uttrycksfulla bilderna på den i dubbel bemärkelse färgstarka Nono. Gården där barnen leker är lite grå och trist och det är på andra sidan som den kulörta världen visar sig. Ibland kan det vara riktigt uppfriskande att gå över Gränsen! 

”Gränsen” är utgiven av Bonnier Carlsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: