Det enda som hjälper

Av Camilla Jönsson

Detta är del 1 i en serie om tre böcker, som är fristående.

Det här är en bok som grep tag i mig på ett väldigt starkt och intensivt vis. Jag kan rekommendera den varmt. En triggervarning vill jag flagga för.

Vi möter Lina som kämpar med psykisk ohälsa såsom ångest och självskadebeteende. Alla dessa tankar och känslor som så många gånger är väldigt svåra att hantera, tankar som hoppar och far runt i huvudet och som är och kan vara svåra att härbärgera. Hon är orolig både för sig själv och sin familj, som är lika orolig de. Lina hade för ett tag slutat att skada sig själv, men nu har hon blivit upptäckt av sin bror, och Lina vet att han kommer att berätta för föräldrarna att hon börjat igen.

En kväll så frågar Linas mamma om hon vill följa med ut till stallet, då mamman rider där en dag per vecka. Och visst, det kan hon väl göra, inte direkt för att hon längtar dit utan snarare för att Lina inte orkar bråka med sin mamma, om det nu är så viktigt för henne.

Väl ute i stallet går Lina runt och tittar på hästarna under tiden som hennes mamma gör iordning sin lektionshäst. Det var så länge sedan som Lina var i stallet och lilla Sunny, favoriten från förr, finns fortfarande kvar, lite mer gråhårig nu såklart, men fortfarande lika söt. Hon går vidare i stallet tills hon kommer längst ner till en box som är lite mörkare än de övriga, och den ser tom ut. Men så ser Lina att den inte är tom, utan att det är en häst som står där, längst in i boxen, med huvudet hängandes mot hörnet, mörkbrun, nästan svart – inte konstigt att det var svårt att se den.

Varför ser den så ledsen ut? Det är svårt att få kontakt med hästen, den kommer inte när Lina lockar. Rätt var det är så hör Lina en röst bakom sig som säger: ”Han har varit så sen han kom hit”.

Det är Meja, en tjej i Linas ålder som kommit fram till boxen. Hon berättar att hästen heter Ego Elegant, men kallas för Egon, och att den inte verkar gilla människor. Och kan var allmänt sur och grinig när någon är för nära, men vad det beror på vet ingen i stallet.

Kan Egon får hjälp av Lina att komma ur sitt skal, och kan Egon möjligen hjälpa Lina i sin tur.

Följ Lina och Egon i den här starka och engagerande boken.

Hegas förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: