Kattspioner med extra klös

Har du en utekatt? Då har du antagligen varit med om att kissen har släntrat hem tidigt på morgonen, sliten, hungrig och med konstiga saker i pälsen. Vad pysslar egentligen katterna med när människorna sover? Författaren Anja Gatu började fundera över detta och presenterar svaret på gåtan i boken ”Man lever bara nio gånger”.

Boken, som passar för högläsning eller för den som har kommit i gång bra med läsningen, handlar om katten Samira Karlsson som flyttar med sin familj till Rosengård i Malmö. Hon är en försiktig liten katt, men ganska snart träffar hon en kompis, tuffa och roliga Pälsa (vars matte är besatt av Elsa i ”Frost”, därav det fyndiga namnet) som genast drar med Samira Karlsson på äventyr.

Mitt i allt det nya får Samira ett helt oväntat uppdrag: hon och Pälsa blir hemliga agenter och ger sig in i en värld där det kan vara mycket farligt att vistas. Ni visste väl förresten, att när katter verkar tvätta sina framtassar pratar de i själva verket in hemliga meddelanden i sin kommunikationsutrustning, som de värsta FBI-agenter?

Det dröjer inte länge innan Samira och de andra spionerna får ett tungt uppdrag: de ska utreda vem som tar kaninungar från sin mamma och varför området där de bor befolkas av allt fler råttor.

Boken är den första i serien ”Kattspionerna på Rosengård”. I höst kommer del två, ”Katt med rätt att klösa”. Och för alla som gillar djur i allmänhet och katter i synnerhet är detta både spännande och rolig läsning. Språket är enkelt och effektivt och berättelsen är mycket fantasifull. Anna Nilsson har skapat de många bilderna i boken och fångat kattpersonligheterna på pricken. Den inledande bilden av en anslagstavla med foton på kattspionerna och andra skojiga inslag är en fröjd och de bilder som följer i boken samspelar så bra med Anja Gatus text.

Man vill genast veta mer om modiga Samira och sköna Pälsa och deras vänner Kattis, Salome, Karry och många andra. Ett extra plus för den geniala boktiteln, samt för att Rosengård, som i människovärlden ofta förknippas med utanförskap, får vara platsen för något helt annat: härliga äventyr, spänning och coola djur.

Boken är utgiven av B. Wahlströms.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: