”När vi slutar får det inte bli tyst”

Tiden är obarmhärtig. Snart finns ingen längre kvar i livet av dem som överlevde Förintelsen. Många har aldrig orkat prata om sina upplevelser medan andra har gjort det till en livsuppgift. Emerich Roth är en av de senare. Som pensionär började han föreläsa i skolor runt om i Sverige, för att ge ungdomar kunskap om Förintelsen och nazismens vidrighet – allt i syfte att motverka rasism, främlingsfientlighet och våld i dag. I 30 år reste han runt i hela landet och i hans källare växte högarna av brev som ungdomar skrivit efter att ha lyssnat till hans föreläsning.

101 av dessa brev har nu samlats i boken “101 brev skrivna av unga till en som överlevde Förintelsen”, av Emerich Roth med flera medförfattare. Det är fina, handskrivna, hoppingivande brev som vittnar om nyvunna insikter om hur vi behöver vara mot våra medmänniskor.  

Emerich Roth är övertygad om att hatarna har haft en förfärlig barndom och att beteendet är ett rop på hjälp. Han är också övertygad om att även den mest inbitna hatare kan komma på andra tankar om hen behandlas med förståelse. I boken varvas breven med Emerich Roths egna ord och tankar om ondskans orsaker och om att föra kunskapen om Förintelsen vidare. Det finns också texter om före detta kriminella och nynazister som har lyckats vända sina liv till det bättre. Och så ställs frågor direkt till läsaren: vad tycker du? 

“101 brev” är en utmärkt bok att använda i undervisning eller som underlag för en diskussion hemma vid köksbordet. För som Emerich Roth själv konstaterar i efterordet: “Själv har jag fyllt 96 år, och de flesta förintelseöverlevande är i stort sett jämngamla med mig. När vi slutar berätta gör vi det nästan samtidigt. Då får det inte bli tyst.” 

“101 brev skrivna av unga till en som överlevde Förintelsen” är utgiven av Visto förlag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: