Gott Nytt Läsår!

Bokens omslag: VOX

God fortsättning, alla läsare! Hoppas ni har haft fina helger trots alla speciella omständigheter. Vi är tillbaka och laddade inför ett nytt härligt bloggår.

Årets första boktips är en riktigt bra ungdomsbok av Karl Modig. Modig debuterade 2016 med Superkrafter: på gott och ont och Slagsmål (som kom förra året) är hans tredje roman. Här får vi följa Conny under två olika perioder i hans liv, i boken kort och gott kallat ”då” och ”nu”. ”Då” utspelar sig under gymnasiet och strax efteråt och ”nu” är några år senare.

Boken börjar med att Conny bestämmer sig för att ta kontakt med sitt gamla killgäng från skolan. Det är uppenbart att Conny är ganska ensam och att han bär på något destruktivt. Bakom sig har han en kärleksrelation som lämnat påtagliga spår, en förlorad mamma och en haltande relation till en tafatt pappa.

Responsen på Connys kontaktförsök är dålig. Någon har inte tid. Någon svarar svävande och någon svarar inte alls. Den enda som till slut svarar är Ibrahim och Conny klamrar sig fast vid honom som en vilsen unge. Snart är han inne i Ibrahims gäng. Där är attityden hård och våldsidealet tydligt. Conny får kämpa för att passa in och inte avslöjas som svag. Men att passa in och bli accepterad är något som Conny är bra på och han är beredd att gå långt för att göra det.

Slagsmål är som titeln antyder en bok som innehåller ganska mycket våld. Den försöker inte förmildra eller försköna, men den idealiserar inte heller – tvärtom. Slagsmål är en verklighetstrogen bok som behandlar mansnormer ur flera olika perspektiv. Det är en konst att kritisera och visa sympati på samma gång, men det sköter Modig galant. Det gör också Slagsmål till en utmärkt diskussionsbok.

(Psst, lärare! Det finns också en lärarhandledning på bokförlaget VOX hemsida.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: