Hon bad om det

Boken heter Hon bad om det och författaren heter Louise O´Neill Boken har 285 sidor.
Genren är ungdomsroman.

Boken handlar om en tjej som heter Emma och kallas för Emmie. Hon är 19 år gammal och är väldigt populär och dessutom tycker alla att hon är väldigt snygg. Hon går på en fest som sedan blir slutet på hennes popularitet då hon blir för full och tar en drog som gör att hon inte minns någonting från festen. På morgonen när hon vaknar är alla emot henne. Hon får se videos som hennes bror hittat på en facebooksida som heter Easy Emma. Där utsätter fyra killar henne för sexuella handlingar medan hon är medvetslös. Sen får man följa med hennes liv efter allt detta.

Allt detta utspelar sig i Irland. Budskapet med den här boken visas väldigt tydligt, tycker jag, att man som tjej blir utsatt och att folk oftast inte är på ens sida i sådana här lägen och dessutom att det är så lätt att ge upp. Ett citat jag tycker säger väldigt mycket om hur hon mår är ”sluta kalla mig Emmie […] jag är flickan från Ballinatoom nu” (sid. 233).-

Det står nästan på varje sida i boken när hon tänker ”skär hud” ”särande ben” och ”jag lovade Bryan att jag skulle försöka. (Jag vill inte försöka.)” sid. 237. Jag tycker det är så hemskt att hon i slutet ger upp. Men på något sätt känns det ändå så verkligt då, eftersom när jag läste tänkte att hon inte skulle orka allt med domen. Jag tycker också det är så hemskt för att hon tänker hela tiden att allt är hennes fel. Hennes fel att hennes mamma börjat dricka, hennes fel att hennes pappa mår dåligt. Allt blir hennes fel när det egentligen inte alls är hennes fel.

Jag tycker boken är väldigt läsvärd. När man börjat läsa en sida är det svårt att sluta läsa eftersom den är så spännande. Författaren skriver på ett sätt som beskriver hur Emma egentligen känner och tänker. Detta gör att jag som läsare verkligen blir fångad av bokens huvudperson. Språket gör att boken är lättläst och författaren ger mig som läsare utrymme att bilda mig en uppfattning om Emma. Jag skulle rekommendera den här boken till ungdomar mest men tycker även äldre personer kan ta tid att läsa den här boken. Eftersom den skildrar en händelse som mycket väl skulle kunna ske i verkligheten. Det är dessutom aktuellt då det har uppmärksammats i media att unga kvinnor inte har blivit trodda, då har förövaren har gått fri. Men det viktigaste och mest hemska är vad detta gör med en människa som Emma. Att hon inte vill försöka utan blir den person människor säger att hon är. Att hon tappar tron på sig själv.

Anonym

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: