The Hate U Give

Jag har läst boken ”The Hate U Give” som är skriven av Angie Thomas. Det är en ungdomsroman där Thomas ville skriva om hur det är att växa upp i förorten som hon själv gjorde.

Boken handlar om sextonåriga Starr Carter. Hon bor i en förort som heter Garden Heights men går på en fin privatskola i ett medelklassområde för att komma bort från gängkriminaliteten och våldet. Hela hennes värld vänds upp och ner när hon blir vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Hon vill ge rättvisa åt Khalil men samtidigt är det en häxjakt efter honom. Polisen försöker utmåla honom som en gangster medan Starr vet att han var allt annat än det.

Jag tycker att boken är väldigt bra och spännande. Handlingen utvecklas hela tiden med något nytt men lyckas ändå hålla den röda tråden. Personerna i boken verkar också väldigt trovärdiga vilket gör historien mer intressant och det känns som något som skulle hända i verkligheten. Starr genomgår en förändring under boken (med tanke på det som händer med Khalil) vilket gör henne mer beundransvärd och stark som person. Hon vet inte vad hon ska göra i början men väljer sedan att stå upp för Khalil även om hon kan komma till skada.

Ett återkommande budskap i boken är ”THUG LIFE” som enligt artisten Tupac Shakur stod för ”The hate u give little infants fucks everybody” och det ska på ett sätt symbolisera hur hatet som vissa får uppleva i dagens samhälle slår tillbaka mot alla. Det är ett väldigt bra budskap som jag tycker är intressant och betydelsefullt idag.

Jag rekommenderar den här boken till ungdomar. Den har ett bra budskap och handlingen är väldigt intressant samt händelserik. Denna boken sätter sig in i ett perspektiv inte alla kommer få samtidigt som den ger en röst till de vars vardagliga liv är såhär vilket är viktigt.

Ebba

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: