Pojken i randig pyjamas

 

 

 

 

Jag har läst boken Pojken i randig pyjamas, skriven av John Boyne. Boken utspelar sig under 1940-talet i Tyskland och vi får följa den 9-åriga pojken Bruno. En dag kommer han hem från en vanlig skoldag överraskad av husan som packar ihop hans saker. Han får senare reda på att han och hans familj behöver flytta från sitt hem i Berlin som Bruno älskar så mycket, pågrund av hans pappas viktiga jobb.

Bruno avskyr deras nya hem. Det är raka motsatsen till huset hemma i Berlin. Huset är grått, trist och mindre än det förra. De har inte en enda granne på gatan och inga småpojkar Bruno kan leka med. Hans föräldrar berättar för honom och hans syster Gretel att de kommer behöva stanna där ett tag, vilket de båda tycker väldigt illa om.

När Bruno kommer upp på sitt nya rum märker han någonting märkligt utanför hans fönster. Stora samlingar av människor med likadana kläder på sig, randiga pyjamaser och små mössor. Det var människor i alla åldrar, små pojkar i hans egen ålder upp till äldre män lika gamla som han farfar. De var gråa i hyn och väldigt magra allihopa, de såg även väldigt ledsna och rädda ut. Området var inhägnat med ett högt stängsel med taggtråd och överallt gick soldater runt och skrek åt människorna i pyjamaser. Han kände igen soldatutrustningen eftersom han hade sett de flera gånger förut hemma i Berlin, många av de jobbade för hans pappa.

Bruno bestämmer sig en dag för att gå på en upptäcksfärd som han ofta gjorde hemma i Berlin. Han går på en väg längs stängslet, där han har blivit tillsagd att inte gå, men det bryr han sig inte om. Efter att han har gått i ungefär en timme, nästan redo att ge upp och gå hem igen för att han inte hittat någonting intressant, ser han någonting på långt avstånd. Han går närmre för att upptäcka att det är en mager liten pojke han ser, iklädd i en randig pyjamas på andra sidan stängslet. Runt armen har han en armbindel med en stjärna på. Bruno var säker på att han inte hade sett en magrare eller mer sorgsen pojke i hela sitt liv, men han bestämde sig för att han borde prata med honom.

Jag tycker boken är ganska lättläst och skulle rekommendera boken till en målgrupp på 15 år och uppåt för jag tror man kan förstå boken som bäst då. Pojken i randig pyjamas är en bok som verkligen berör en. Den är sorglig och otroligt hemsk men ger en bättre inblick hur livet var under andra världskriget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: