Om jag försvann

Tolvåriga Mila och hennes pappa Gil reser från England till USA för att hälsa på Gils barndomsvän Matthew. När de kommer fram visar det sig att han har försvunnit spårlöst från fru och son. Tillsammans med Matthews hund Honey ger sig Mila och Gil av på en road trip för att försöka hitta Matthew. Mila har förmågan att läsa av vad personer egentligen tänker, och de känner att hon vore bra att ha med på resan. På vägen lär de sig mer om sig själva, varandra, och Mila lär sig dessutom mer om vuxenvärlden och hur människor är än vad hon tänkt sig.

Den här boken var inte den lättaste att komma in i. Mila ska vara tolv i boken, men känns äldre. Hon har väldigt ”vuxna”, iakttagande observationer på omvärlden och känns i dialog och tänkande några år äldre. Att repliker i boken inte är markerade på något sätt tog också ett tag för mig att vänja mig vid. Det som är bra är Gils och Milas förhållande. Det känns faktiskt uppfriskande med en far/dotter-relation där de uppenbart är fästa vid varandra och kommer överens (dessutom kommer de båda överens med mamman, Marieka, som dock inte är med på resan).

Själva historien är en road trip/utvecklingsroman, där sökandet efter pappans vän Matthew hela tiden är centralt. Under färden lär sig framförallt Mila en hel del om hur människor är och att även den som gjort ont kan ha gott i sig. Pappan Gil lär sig också mer om sin dotter. Meg Rosoffs prosa är bra, den vågar använda bisatser, svårare ord: det här är young adult som tar läsaren på allvar och inte förenklar språket eller historien. Ett litet minus kan en eventuellt ge för att Mila känns äldre än sina tolv år under hela historien, men på något sätt passar det. Det är inga vanliga människor det handlar om. Ändå är de som vem som helst, med både ilska, glädje och sorg i sig. En väl sammansatt bok.

//Björn

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: