Hon bad om det

Hon bad om det är skriven av Louise O’Neill, och det är en bok som stannar kvar länge efter att den är utläst.

Emma ODonovan är van vid att vara i centrum, och hennes självförtroende är helt beroende av att alla killar gillar henne. Hon håller även sina kompisar i ett järngrepp, och behandlar dem inte speciellt schyst. Emma gillar att festa, och hon dricker mycket och är med många olika killar. När hon som vanligt är på fest en helg blir hon erbjuden droger, och eftersom hon vill leva livet sväljer hon pillret. Dagen efter vaknar hon upp helt förstörd på familjens uppfart, och det är hennes föräldrar som hittar henne. Emma har ingen aning om vad som har hänt, men några dagar senare dyker det upp bilder på Facebook som visar hur hon blir sexuellt utnyttjad av flera killar, som hon dessutom känner.

Efter det förändras livet totalt för Emma. Alla i skolan vänder henne ryggen, och tycker att det är hennes eget fel. Även hennes kompisar sviker, för de har ju egentligen aldrig varit kompisar på riktigt. Emma blir tillslut övertalad om att hon ska anmäla det killarna har gjort, men efter det blir hennes liv ett helvete. Hon mår bara sämre och sämre, slutar gå till skolan och isolerar sig allt mer.

Jag blev väldigt upprörd över hur Emma behandlades efteråt, att många tyckte att det var hennes eget fel. Hon var ju både onykter, drogpåverkad och lättklädd. Man blir  mörkrädd över att det är så, att det ska spela någon roll. Nu är ju det här en fiktiv historia, men det händer ju även i verkligheten. Som läsare blir man så frustrerad över hur Emma blir behandlad, och stundtals är det väldigt jobbig att läsa vidare. Men det är helt klart värt att läsa färdigt, för den här boken är verkligen superviktig.

/Lisa

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: